FilmarkivetGaranterat unik
Hört talas om BM 1? Inte så konstigt för den finns bara i ett exemplar. Men vem byggde den udda skapelsen, egentligen? Var det BM eller ligger det en hund begraven här? Sanningen finner du på sidan 56. Men läs noga för det är lätt att bli lurad.


Zetor-valsen
Det var aldrig något riktigt drag kring Zetor 2011 då det begav sig. Annat är det nu när Uno Nordgren tar fram sitt bälgaspel och spelar en trudelutt för sin favorit.


Epan som kom hem
Gamla jordbruksmaskiner är som katter, de tycks ha nio liv och kunna överleva det mesta. Läs om hur bröderna Elofsson återbördade en släktklenod i form av en EPA-traktor till hemmets lugna vrå.


Dra åt Hälsingland ...
... om du vill se Bröderna Sigfridssons traktorsamling. Sommartid är den ett utemuseum som inte går av för hackor. Allt från Allis Chalmers till Zetor står startklara. Dessutom ingår det en antal stationära motorer i brödernas kollektion.


Cirkeln är sluten
I 1960-talets början kunde den som besökte Dala-Expo i Borlänge se en obemannad Zetor 25 med surrad ratt, dag efter dag köra runt i cirkel. Syftet var att demonstrera traktorns exceptionella vändradie. I somras fick den gamla Zetorn återigen visa upp sitt paradnummer.


FIFFIG BROMSKLOSS
Veterantraktorpulling kräver speciella doningar. Det insåg snart medlemmarna i Valbo Veterantraktorklubb och byggde med hjälp av uppfinningsrikedom och skrot en stilenlig släde som stoppar det mesta


PETERS DRAGPLÅSTER
Peter Johansson från Arkhyttan köpte en BM T810, cabbade ner, satte på 24-tums twinfälgar och vips hade han byggt sig en maffig pulling-traktor!


TRAKTORFEST I SÄTER
Vår medarbetare Gunnar Ljungstedt rattade sin T31:a längs gatorna i Säter som var kantade med jublande folkmassor. Dessutom filmade han äventyret! Kolla in filmen!


SNÖRÖJNING PÅ HÖGLUNDA
För precis ett år sedan la Traktors medarbetare Gunnar Ljungstedt upp en snöröjarfilm. Nu är det dags för en ny. Samma Volvo T31, samma kille, samma gård och samma datum - men nu är det snöblad istället för slunga.


MER FRÅN SÄTER 2009
Traktorparaden genom Säters centrum under nostalgidagarna 2009 drog storpublik. Vilken härlig sommarkväll! Stort reportage i Traktor 2-2010.


Arnes BM-10
Arne Larsson i Freluga startar en av sina BM 10:or och några tändkulor.


Parad i Säter 2010
Film från traktorparaden i Säter 24/7 2010, tyvärr hade arrangören delat upp traktorerna i två parader, med och utan släp, vilket gjorde att det var väldigt glest på stan och att allt drog ut på tiden så stora delar av publiken gick hem. Alltså inte alls lika bra som tidigare år.